Epilepsi Teşhisi

EEG (Elektroensefalografi)

Epilepsi hastası olanlar ve hastalığından şüphelenilen kişilerden istenir. Beyindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. EEG sayesinde nöbetin türü, nereden kaynaklandığı tespit edilir. Epilepsi teşhisi için EEG yeterli değildir.

EEG nasıl çekilir?

EEG çekimi için karnınızın tok olması gerekir. Hastaneye gitmeden önce saçlarınızı yıkamanız istenebilir.

EEG elektrotların bir ucu özel bir macun kullanılarak saç derisine bir ucuysa makineye bağlanır. Elektrotlar rastgele bağlanmaz. Makinedeki karşılığı neresiyse saçınızın o bölgesine bağlanır. Makineye bağlandığında elektrik çarpabilir veya elektrik verilecek diye endişelenebilirsiniz. Ama bu yersizdir. Makine size elektrik vermez. EEG güvenli ve acısızdır.

Aralıklarla fotoğraf çekimindeki flaşa benzer ritmik ışıklar verilir.

Birçok EEG çekim şekli vardır. EEG’nin çekim şekline göre süre ve talimatlarda değişiklik olur. EEG çekim şekilleri şunlardır:

  • Normal EEG (Uyanık EEG)
  • Uyanık-Uyku EEG
  • Uyku EEG
  • Video EEG
  • Gezici EEG
  • Kuru Elektrotlu Kulaklık EEG
  • Normal EEG (Uyanık EEG)
  • Uyku-Uyanık EEG
  • Uyku EEG
  • Video EEG
  • Gezici EEG
  • Kuru Elektrotlu Kulaklık EEG
Bu EEG’nin süresi ortalama 20-30 dakika arasıdır. EEG çekimi boyunca kıpırdamamanız istenir. EEG çekimi sırasında verilen talimatların bazıları şunlardır:

  • Hızlıca derin nefes alın ve verin.
  • Gözlerinizi açın ve kapatın.
  • Derin nefes alıp vermeyi bırakabilirsiniz.

Talimatların sırası değişebilir. Bu talimatlar belli süreyle yapmanız istenir.

Bu EEG’nin süresi 60-90 dakika arasındadır. 1/3 uykuda, 2/3 uyanık çekilir. Yani 60 dakika süren bir çekimse 20 dakikası uyku, 40 dakikası uyanıktır. Bu EEG daha çok çocuklar için istenir.
Özellikle geceleri nöbet geçirdiği söyleyen kişilerde bu çekim istenir. En az 3 saattir. Duruma göre tüm gece çekilebilir. Bazı sendromlarda nöbetler uyku sırasında olur. Bu tür sendromlara sahip kişiler için uyku EEG’si istenir.
Video EEG, kişinin kameralı bir odada en az 4 saat boyunca EEG çekilmesidir. Bu çekimler günlerce çekilebilir. Özellikle psikolojik kaynaklı bir nöbet olup olmadığı konusunda net karar vermeyi sağlar. Çekim sırasında güvenliğini sağlamak için yatağınıza kenarlıklar takılabilir. Nöbet esnasında kenarlıklardan zarar görmemeniz için kenarlığın çevresi yumuşak bir malzemeyle kaplanabilir. Nöbetin uzun sürmesi ve yaralanmaya sebep olma ihtimaline karşın acil müdahale için gereken ekipmanlar odanın bir köşesinde bekletilir. Video EEG’de nöbeti tetikleyici unsurlara yer verilebilir. İlaçlar azaltılabilir. Fişte takılı olmamak kaydıyla elektronik cihazlar kullanımına müsaade edilir.
Bu EEG’de kişiye taşınabilir bir EEG cihazı takılır. Yanında taşıması, her zamanki gibi günlük faaliyetleri yapması ve elektronik cihazları fişteyken kullanmaması istenir. Fermuarlı veya düğmeli kıyafet giymeniz yararınıza olur. En az 1 günlük çekim yapılır. Bu sayede EEG’si çekilen kişinin sosyal hayatının epilepsi nöbetine etkisi tespit edilir. Gerçekten epilepsi olup olmadığına daha net teşhis konur. Kimi gezici EEG’de kişiye kamera takılabilir.
Elektrot ve macun kullanılmadan yapılan bir EEG olduğu için kuru EEG denmektedir. Kafaya takılan kask şeklindeki EEG cihazı beynin elektriksel aktivitesini elektrot yoluyla göndermek yerine wifi yoluyla gönderir. Bu veriler bulut sunucuda kaydedilir. Doktor bu verileri uygulama ile canlı bir şekilde izleyebilir.

EEG kaydındaki kısaltmaların anlamları

A: Kulak kepçesi

C: Merkez

F: Frontal

Fp: Frontal kutup

O: Oksipital

P: Parietal

T: Temporal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.