Epilepsi Teşhisi

Tek Foton Emisyonlu Bilgisayarlı Tomografi (SPECT)

Kan akışını ölçen ve kanlanma tespitini bir nükleer tıp görüntüleme yöntemidir. Vücudun birçok bölgesi için kullanılabilir. Kalp ve beyin başta olmak üzere böbrek, akciğer, karaciğer gibi organlardaki kan akış hızını ve kanlanmayı tespit etmek için kullanılabilir. Bu yöntemin beyin görüntülemedeki kullanılma amacı nöbetin nerede başladığını bulmaktır.

Damar yolu açılacak ve kısa süreli etkili radyoaktif madde kolunuza enjekte edilir. Enjeksiyon sonrası biraz beklemeniz (yaklaşık 30-60 dakika) gerekmektedir.

Çekim öncesi doktorunuz sorular sorabilir. Sorabileceği bazı sorular şunlardır:

  • Kafa travması, nöbet vb. geçirdiniz mi?
  • Hamile misiniz?
  • Başka tetkikler yapıldı mı? Yapıldıysa yanınızda var mı?

Ardından bilgisayarlı tomografi taraması yapılır. SPECT çekim süresi yaklaşık 30 dakikadır. Merkezlere göre farklılık gösterebilir.

Aldığınız SPECT çekimiyle vücudun aldığı radyasyon dozu yıllık aldığınız doğal radyosyonun 1 ila 3 katıdır. Bu oran düşüktür.

Çekim süresince görüntüleme nedeniyle manyetik ses duyabilirsiniz. Görüntüleme sırasında dönen kameralar bazen omuzuna değebilir. Bunda korkulacak bir şey yoktur.

SPECT gama kameraları sayesinde 2 boyutlu görüntüler elde eder. Bilgisayar yardımıyla 3 boyutlu hale döndürülür. SPECT kameraları 180-360 derece dönebilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Bir nöbet sırasında nöbetin olduğu yere daha fazla kan akar. Kan aktığı yere doğru radyoaktif madde ilerler ve belli bir bölgede yoğunlaşır. Bu da nöbetin başlangıç noktasını ortaya çıkarır. Nöbetleri sık olan kişilerde nöbetler arası kan akışını tespit etmek için 24 saat sonra tekrar radyoaktif madde verilebilir.

MRG ile elde edilen görüntü ile elde edilen sonuç birleştiğinde daha net bilgiler elde edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.