Epilepsi ve Tedavisi

Cerrahi Tedavi

Epilepsi cerrahisi, epilepsili bireyin nöbetini durdurmak veya azaltmak için yapılan farklı ameliyat yöntemlerinin tamamını belirtmek için kullanılan addır. Bu tedavi seçeneğinde temel amaç yaşam kalitesini iyileştirmektir.

Epilepsi ameliyatı, en az 2-3 ilaçla nöbeti kontrol edilemeyen hastalara yardımcı olmaktır. Ameliyatı beyin cerrahları yapar. Ameliyatta hangi yöntemin kullanılacağını belirleyen temel faktörler nöbet tipi ve nöbetin nereden kaynaklandığıdır.

Epilepsi ameliyatı nöbetin kaynağının beynin bir noktasında başlayıp geneline yayılan veya bölümünde gerçekleşip o bölümde sınırlı kalan dirençli hastaları için uygundur.

Ameliyat birkaç saat sürer.

Ameliyat türleri

Nöbet tipine ve başladığı yere göre yapılması dolasıyla birden fazla ameliyat türü vardır.

Hemisferektomi

Beynin dış katmanının bir yarısını çıkarmak veya bir yarısını diğerinden ayırmak için yapılan ameliyat türüdür. Beynin yarısının hasarlı olduğu veya çalışmadığı kişilerde daha çok tercih edilir. Çocuklar için de uygundur.

Korpus Kallozotomi

Korpus Kallozum(Korpus Kallosum)

Beynin iki yarım küresi ayrılır. jeneralize nöbetleri olan, tonik ve atonik nöbetleri olan veya tüm vücudu etkileyen miyoklonik nöbetleri olan hastalarda kullanılabilir. bir noktadan başlayan beynin geneline yayılan epilepsi hastaları için de kullanılabilmektedir. Çocuklar için de uygundur.

Palyatif (Fonksiyonel)

Nöbetin yayıldığı yollar kesilir. Bu sayede jeneralize nöbet geçirmesi engellenir. Nöbetin sayısında,şiddetinde ve sıklığında azalma görülmesi için yapılır.

Odak Rezeksiyon

Nöbetin nereden başladığının belli olduğu kişilerde kullanılır. Bu tür ameliyatta nöbetin kaynağı olan beynin hasarlı veya çalışmayan kısmı çıkarılır.

Eğer temporal bölgedeyse temporal rezeksiyon olarak adlandırılır. Beynin diğer bölgelerindeyse ekstra-temporal rezeksiyon olarak adlandırılır.

Ameliyat sonraki süreç nasıldır?

Ameliyat birkaç saat sürebilmektedir. Normal yaşantınıza dönmeniz haftaları bulabilir.

Ameliyat sonrası beyin cerrahisinin veya nörolojinin yoğun bakımda kalırsınız. Burada kalınacak süre hastanın durumuna göre değişebilir. Ortalama 4-5 gün hastanede kalınmaktadır. Daha sonra eve gönderilebilir. Eğer yalnız yaşıyorsa anlaşmalı hasta bakım merkezlerine gönderilebilir.

Ameliyatın ilk haftası şunları yaşayabilirsiniz:

  • Kafa derisinde ve yüzde şişme
  • Baş ağrısı

Bu endişe verici gelebilir. Ancak bu normaldir. Dokunun ameliyat sonrası iyileşmesi zamana ihtiyacı vardır.

Kişi 4-6 hafta içerisinde olağan aktivitesine döner. Kimi kısıtlamalar getirilebilir. Genelde yakın spor, uçakla uçma,yüzme vb gibi durumlardır.

Ameliyat sonrası ilaç kullanımı devam eder. Kişi bir yıl veya daha uzun nöbet geçirmezse ilacı azaltılabilir. Kimi durumlarda ilaç değişimine veya doz değişimine gidilebilir.

Kaynakça

  • http://www.turkepilepsi.org.tr/menu/37/cerrahi-tedavi
  • https://www.epilepsysociety.org.uk/brain-surgery-epilepsy#.XWeIGugzZPY
  • https://www.epilepsy.org.uk/info/treatment/surgery/adult
  • https://www.epilepsy.org.uk/info/treatment/surgery/children
  • https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/surgery
  • https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/surgery/preparing-surgery
  • https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/surgery/overview-epilepsy-surgery

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.