Temel Bilgiler

Epilepsi (sara) nedir?

Halk arasında “sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan kronik bir rahatsızlıktır. Bilinen tıbbi durumlardan (şeker, uyuşturucu veya alkol yoksunluğu, tansiyon vb.) kaynaklanmayan, sebebi belli olmayan en az iki nöbet geçiren ve nöbeti tekrarlamaya devam eden kişilere epilepsi tanısı konur.

Epilepsi herkeste görülebilir. Ancak daha çok küçük çocuklar ve yaşlılarda görünmektedir. Epilepsi beyin hasarı veya aile kaynaklı olabilir, ancak çoğu zaman nedeni bilinmemektedir. Epilepsi nöbetleri parsiyel (beynin belli bölgesinde sınırlı) ve jeneralize (beynin genelinde başlayan olan) iki ana başlıkta sınıflandırılır. Epilepsi hastalarının birçoğunda birden fazla nöbet türü vardır ve başka nörolojik problemlerin belirtileri de olabilir.

Epilepsi teşhisi konulurken EEG (Elektroensefalografi) testinin sonucuna bakılır. Net teşhis için aile dinlenir, klinik öyküsü oluşturulur. Gözlem ve sonuçlar dikkate alındığında epilepsi nöbetine benziyorsa epilepsi teşhisi konur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.