Haberler

23 yaşındaki kadın, epilepsi ilk yardım kiti icat etti

Amerika’da yaşayan, endüstri tasarımcı ve epilepsi hastası 23 yaşındaki Uma Smith, ilk yardım kiti icat etti.

Türkçesi “koza” olan Cocoon adı verdiği ve “güvenli alan” olarak nitelendirdiği icat, Uluslararası James Dyson ödül yarışmasında ulusal düzeyde ödül aldı. Ödül olarak 2500$ para aldı ve 14 Kasımda sonuçları açıklanacak uluslararası tura katılmaya hak kazandı. Söz konusu kitin, epilepsi hastalarının kolaylaştıracağını düşünüyor. Kit, rahatlıkla taşınabilecek şekilde tasarlanmış.

“11 yaşındayken epilepsi tanısı kondu. Epilepsi ile yaşadığım zorluklardan ilham aldım. 4 kez hastaneye kaldırıldım. 3’ü güvenli olmayan ve ne yapacağını bilmeyen kişilerin olduğu yerdeydi.”

Cocoon’un nasıl çalıştığını da anlattı.

“Aurayı hissettiğinizde onu açıyorsunuz ve güvenli alan oluyor. Bu açılır ve başınızı örgünün içene sokuyorsunuz. Yastık görevi görür. Açıldığında etraftakilerin ilk yardım talimatlarını görür. İçindeki sensör, sarsıntının başladığını hisseder ve sim kart sayesinde 5 dakikada sonlanmadığında ambulansı arar ve GPS koordinatlarını kullanarak yerini bildirir. Ayrıca, kullanıcının ne zaman kalktığını da tespit eder. Böylece nöbet bittiğinde çağrı iptal edilir ve bakıcılara nöbetin bittiğini bildirir.”

James Dyson Ödülü nedir?

James Dyson Vakfı, 2011 yılında ABD’de kuruldu. 5 yıl sonra Japonya da kuruldu. Şu an İngiltere, Singapur, Malezya, Japonya ve ABD olmak üzere 5 yerde mevcuttur. 27 ülkede faaliyet yürütmektedir. Temel amacı, gençleri mühendislik alanında kariyer yapması için teşvik etmektir. Tıbbi ve bilimsel araştırmaları desteklemektedir.

James Dyson Ödülü, James Dyson Vakfı’nın faaliyet gösterdiği 27 ülkede hem ulusal hem de uluslararası yaptığı yarışma sonucu verilen ödüldür. Her ülke ulusal düzeyde yarışma yapar ve ödül verir. Daha sonra ulusal düzeyde ödül alan yarşmacılar Uluslararası James Dyson Ödülü için yarışır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.