Haberler

Epilepsi hastaları Twitter’da nöbet tetikleyici tweetlerle hedef alındı

Amerika’da faaliyet gösteren Epilepsi Vakfı (Epilepsy Foundation), takipçilerinin mesaj kutusuna nöbetleri tetikleyebilecek yanıp sönen ışıklar ve ışık patlamaları gönderildiğini iddia etti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Saldırının ulusal farkındalık ayı olan Kasım ayında gerçekleştiğini iddia etti. Vakfın avukatı, bu siber saldırının epilepsi hastalarının hassas doğasını kasten hedef aldığını ve şu ana kadar saldırı gerçekleştiren 30 hesabın tespit edildiğini belirtti. Söz konusu saldırıdan kaç kişinin etkilendiği konusunda net bilgi veremedi.

Allison Nichol

Epilepsi vakfının yasal savunuculuk müdürü Allison Nichol, farklı yerlerde yaptığı 2 açıklama şuydu:

“Bu saldırı, epilepsi ve nöbet geçiren kişilerin kongresine flaş ışığı taşıyan ve nöbetleri tetikleyen ve böylece katılımcılara ciddi zararlar veren insandan farklı değildir”

“Bu saldırıların Ulusal Epilepsi Farkındalık Ay’ı sırasında gelmesi, yalnızca anlaşılabilir niteliklerini vurgulamaktadır.”

Jacqueline A. French

Epilepsi vakfı başkan yardımcısı Jacqueline A. French şu açıklamayı yaptı:

“Işığa duyarlı epilepsisi olan nüfusu az olsa da etki ciddi olabilir.”

“Birçoğu nöbet geçirene kadar ışığa duyarlılığının farkında bile değiller.”

Bu saldırı ilk değil

Vakıf, 2008 yılında da benzer bir saldırı yaşadı. Vakıf amaçlarına hizmet eden bir forum, yanıp sönen veya patlayan ışıklar içeren yüzlerce mesaj almıştı.

Benzer bir saldırıyı bir gazeteci de yaşamıştı

Kurt Eichenwald

ABD’de 2016 seçim döneminde yaşandı. Donal Trump’ı eleştiren gazeteci Kurt Eichenwald hedef alınmıştı. Hacker John Rayne Rivello tarafından yanıp sönen görüntüler içeren GIF gönderilmişti.

Rivello’nun Kurt Eichenwald’a göndermesinin nedeninin Donal Trump için yazdığı bir makale beğenmediği iddia edildi ve “yazınız için bir nöbet hak ettiniz” içeren mesajla birlikte görüntüyü göndermekle suçlandı. Rivello’nun 2020’de mahkemeye çıkması bekleniyor ve ağır saldırıdan suçlu bulunacağı bildiriliyor.

Kurt Eichenwald 8 dakika süren nöbet geçirmesine neden olmuştu. Daha sonra eşi olmasa ve gerekli müdahaleyi yapmasaydı “ölebileceğini” açıklamıştı.

Epilepsi vakfının açıklamasından sonra Kurt Eichenwald tweet atan trollere ve epilepsi hastalarına seslendi:

“Bu salakların artık bizleri öldürmeye veya incitmeye çalışmalarına ne zaman izin vermeyeceğiz?”

Fotosensitif epilepsi nedir?

Flaş, hızlı geçişli desenler,güneşe bakması, video oyunu vb. nedeniyle nöbet geçiren epilepsilerdir. Işığa duyarlı epileplesi olarak da bilinir. Epilepsi hastalarının %3’lük kısmını oluşturdukları düşünülmektedir.

Epilepsi bireylerin sayısı

Dünyada 50 milyon, Türkiye’de 700 bin epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.