Haberler

Fazla kilo beyni yaşlandırıyor

Kilo artışının kalp sorunlarına, diyabet, hipertansiyon gibi sorunlara yol açtığı herkes tarafından bilinmektedir. Yapılan bir araştırma kilo artışının beynin tabakasında incelmeye neden olduğu gösterdi. Obezite ve fazla kilonunsa beyni 10-20 yıl daha yaşlandırdığı ortaya çıkardı.

Araştırma Amerikan Nöroloji Akademisi’nin prestijli dergisinin Haziran 2019 yayınında yayımlandı. Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Salçini bu araştırma hakkında bilgilendirdi.

Beynin kabuk tabakası inceliyor.

Dünyada fazla kilo ile beyin sağlığı arasında yapılan araştırmaların önemli veriler ortaya koyduğu belirten Dr. Celal Salçini “Amerika Nöroloji Akademisi’nin prestijli dergisinde Haziran 2019’da yayımlanan bir araştırma sonucunda 60’lı yaşlardaki kilo fazlalığının beyin kabuk tabakası incelmesi ile ilişkisi ortaya konuldu. Beyin kabuk tabakası, beynin yüzeyinde bulunan ve nöron diye adlandırılan beyin hücrelerinin gövdelerinin bulunduğu bir alandır. Bu hücrelerin sayıca azalması bu tabakaların incelmesi ile sonuçlanır. İncelme sonucunda kişinin bilişsel becerileri yavaşlayarak bunamaya kadar ilerleyebilir.” dedi.

Aşırı kilolularda kabuk tabaka daha çok inceldi

Söz konusu çalışmanın aşırı kilolu kişilerde beynin kabuk tabakasındaki incelmenin daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Celal Salçini, “Bu çalışmada 60’lı yaşlarda normal kilolu, aşırı kilolu ve obez kişinin 6 yıl sonunda beyin MR’ları çekilerek beyin ölçüleri yapılmış. Aşırı kilolularda korteks dediğimiz beynin kabuk tabakasının, normal kişilere göre 0.098 mm, obezlerde de 0.207 mm inceldiğini saptanmış.” diye konuştu.

100 binlerce hücre kaybı anlamına geliyor

Bu incelmenin mm olarak ölçüldüğünde çok küçük gibi görünse de beyin için çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Celal Salçini, “Çünkü bu durum, bu bölgede 100 binlerce hücre kaybı demek. Ayrıca her nöron birden fazla nöronla bağlantı yaptığında kayıp daha önemli oluyor. Normal yaşlanma sürecinde beyin kabuğunun 10 yılda 0.01 mm ve 0.1 mm inceldiğini düşünürsek aşırı kilo ve obezitenin, kişinin beynini 10-20 yıl yaşlandırdığını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.