Haberler

FDA nöbet kümelerini durdurmaya yarayan nazal sprey ilacını ve cihazını onayladı

Nöbetler kimi kısa olabilirken kimi zaman uzun olabilmektedir. 5 dakikadan uzun süren nöbetler status epileptukus olarak adlandırılır. Nöbet kümeleri veya küme nöbetler, çoğu kısa sürmesine karşın birden fazla nöbetin birbirine yakın sürelerde olduğu durumlardır.

Nazal cihazlar, burun spreyleri olarak da bilinir.

ABD’deki Aptar şirketine ait nazal cihaz

ABD Gıda ve İlaç Daresi (FDA),önce UCB firmasına ait NAYZILAM adlı, midozalam etken maddeli nazal sprey ilacına onay verdi. Aptar firmasına bu cihazıysa bu ilacı sıkma amacıyla kullanımı için onay verdi. Cihaz, sıvı ve toz olarak sıkabilme özelliğine sahip.

UCB’ye ait ilaç, 12 yaş ve üstü kişilerde kurtarma tedavisi olarak kullanılabilecek. Yani epilepsi tedavisi olarak değil, sık sık geçirilen nöbetleri durdurmaya yönelik kullanılacak. Her kutusunda 2 doz bulunmakta. İlacın onay almasında etkili 2 neden şunlardı:

  • 10 dakika içinde küme nöbetlerinin sonlanması
  • Nöbetin 6 saat içinde tekrarlanmaması

Aptar firması cihazın kullanımını anlatmak için eğitim setleri hazırlamaya başladı. Spreyin kullanımı oldukça basit. Spreyi sıkmak için doğru tarafı aramanıza gerek yok. Tutmada sorun ve zaman kaybı olmaması adına 360 derece uyumlu halde tasarlanmış vaziyette.

İlaç ve cihaz, sadece Amerika’da yer almaktadır. Hastaya nöbet anında veya sonrasında kullanımı için hazırlandı. Bunların kullanımı için sağlık personeli olmaya gerek yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.