Haberler

Star Wars’un son filmi, epilepsi nöbetlerine neden oldu

Sosyal medya kullanıcılarının yaptığı yorumlara ve bazı basın yayın organlarının yaptığı haberlere göre birçok epilepsi hastası ya izlerken yarıda bırakıp çıkmak zorunda kaldığını ya da izledikten sonra nöbet geçirdiğini yazdı.

Geçen yıllarda Star Wars’ın isim ve yayın hakkını alan Disney, Star Wars film serisinin son filmi olan ve 20 Aralıkta vizyona giren “Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi” filminin nöbetlere neden olabileceği konusunda uyarı yapmıştı.

Film, diğer filmlerde de olan iyi-kötü tartışmasına ek tartışmalara da neden oldu.

  • Serinin önceki filmlerinden daha etkili olmak için epilepsili bireylerin sağlığını tehlikeye atmaya değer miydi?
  • Film nedeniyle nöbet geçiren epilepsi hastası mı, serinin önceki filminden daya iyi yapmak isteyen Disney mi suçlu?

Star Wars serisinin önceki filmlerinden hiçbiri epilepsi hastaları için risk oluşturmamıştı. Film özellikle ışığa duyarlı epilepsiler (fotosensitif epilepsiler) için ‘tehlike’ oluşturuyor.

Işığa duyarlı epilepsi, nöbet tetikleyicileri yanıp sönen ışık, flaş etkisi yapan tekrarlayan desenler vb. olan epilepsilerdir.

Birçok ışığa duyarlı epilepsi hastası, nöbetleri tetikleyebilecek bir şeye maruz kalmadan ışığa duyarlı epilepsilerden olduğunu bilmiyor. Işığa duyarlı epilepsili kişi sayısı, tüm epilepsi hastalarının küçük bir dilimini oluşturuyor.

Uyarıya rağmen epilepsi hastaları ne yaptı?

Uyarıyı duyan veya konuya duyarlı olan sinemalara denk gelmiş epilepsili bireyler şanslıydı. Uyarıyı duymayan veya duyarlı olmayan sinemalara denk gelenlerse şansızdı. Kimiyse her şeye rağmen riski alıp filme gitti.

Uyarıyı duymamış ve konuya duyarlı olan sinema salonlarına gitmişlerse “Işığa duyarlı epilepsi hastaları için uygun değildir.” , “Bu film, epilepsililerin dostu değil.” gibi yazılarla karşılaştı. Kimi epilepsi hastaları filme girmezken, kimiyse nöbetleri ışıklar nedeniyle tetiklenmediğini bilerek veya düşünerek riski göze alıp seyretti.

Uyarıyı duymayan ve duyarlı sinema salonlarına gitmemiş özellikle ışığa duyarlı epilepsi hastalarıysa da sinema salonlarında film arasında nöbet geçirdiğini belirtti. Bazılarıysa ışığa duyarlı olduğunu bu filmle öğrenmiş oldu.

Diğer epilepsili bireylerden bazıları yorumlardan ve haberlerden etkilenerek endişelendiklerini ve gitmemeye karar verdiğini, bazılarıysa filmden etkilenmediklerini belirtti. Film, sadece ışığa duyarlı epilepsi hastalarını etkilemedi. Birçok epilepsi hastası nöbet geçirdiğini belirtti.

Film izleyen epilepsi hastaları neler yaşadı?

Nöbet geçirenlerden biri olan 19 yaşındaki Emily Suzanne Jones, filmlerdeki flaşların çok kötü olduğunu ilk 30 dakikadan sonra filmi terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Ardından koridora çıktığında nöbet geçirdi.

Emily Suzanne Jones, New York Post ile yaptığı röportajda nöbetin 30 saniye ile 1 dakika sürdüğünü söyledi. Neyse ki, ek müdahaleye ihtiyaç duymadığını da ekledi. Orijinal üçlemeyi izlerken sorun yaşamadığını ve bu filmi yaparken biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

23 yaşındaki Megan Wharry de epileptik nöbet geçirdi. Ancak Megan, Emily gibi filmi bırakmadı. Hem migreninin hem de nöbet öncesi belirti olarak olarak bilinen ‘aura’ ortaya çıkmasına rağmen, filmi izlemeye devam etti. Megan, yaşadıklarını New York Post’a şu şekilde aktardı:

“Filmden çıkmayı düşündüm,ancak bu düşüncemi hemen geri çektim. Daha iyi hissetmek için lavaboya gittim. Bedenimi dinlemeli miyim? Kesinlikle, evet. Ama filmi beğendim.”

Birçok sosyal medya kullanıcısı ya nöbet geçirdiğini ya da nöbet geçiren olduğunu yazdı.

Bir kullanıcı, oğlunun efektler nedeniyle en heyecanlı yerleri izleyemediğini ve ona filmde olanları fısıldamak zorunda kaldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.