Nöbet Tipleri

Atonik Nöbetler

İngilizce’de “atonic” kelimesi “dermansız,zayıf,kuvvetsiz” anlamındadır. Dilimize “atonik” olarak çevrilmiştir. Atonik nöbetler, kasların birden gevşediği nöbetlerdir. Bu nöbetler 15 saniyeden az sürer. Genellikle beynin her iki tarafını etkiler.

Atonik nöbet tek tarafta başlarsa fokal motor atonik nöbetler denir. Bu nöbette sadece vücudun bir kısmında kontrol kaybı yaşanır. Atonik nöbet beynin iki tarafında başlarsa jeneralize başlangıçlı atonik nöbet olarak adlandırılır.

Atonik nöbetlerden sonra kaslar normale dönmek yerine sertleşirse tonik nöbet olmuş olur.

Atonik nöbetler genellikle Lennox-Gastaut veya dravet sendromu gibi sendromlarda görülür. Düşme sık görüldüğü için kask ve korumalıklarla gezmesi gerekebilir.

Atonik nöbetler, çocukluk döneminde başlayıp yetişkinlik döneminde sonlanabilir.

Atonik nöbet sırasında ve sonrasında ne olur?

Fokal motor atonik nöbetse sadece baş, sadece kolun biri gibi vücudun herhangi bir bölümünde ani kontrol kaybı olur. Kişi olanın farkındadır. Jeneralize başlangıçlı atonik nöbetteyse baş, gövde veya tüm vücutta kontrol kaybı olur. Kişi düşer. Genellikle olanın farkında değildir.

Oturuyorsa baş veya gövde düşebilir. Nöbet sırasında ayaktaysa yere düşmesi durumunda kesik, kırık, kafa travması gibi ciddi yaralanmalar görülebilmektedir.

Nöbet geçiren kişiler genellikle kısa sürede kendine gelir. Nöbet sırasında düşmüşse kendine toparlaması biraz sürebilir.

Atonik nöbetler nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Nöbeti görenlerden ne gördüklerini yazılı olarak istenebilir. Diğer nöbetlerdeki gibi EEG (elektroensefalogram) ve kan testi istenir. Bu nöbette netleştirmek için video EEG veya normalden daha uzun EEG çekimi istenebilir.

Testlerden emin olunamamışsa veya ilaç başlanmasına rağmen değişim yoksa kalp ritmi, kan basıncını gibi başka nedenlerle bayılma olabileceği ihtimaline karşı başka testler istenebilir.

İlaçla tedavi bu nöbet türünde sınırlı etkinliğe sahiptir. Özellikle Lennox-Gastaut sendromunda gözükmesi nedeniyle bu sendromda yeni ilaçların kullanılmaya başlanması yararlı olabilir. İlaçla tedavide hangi ilacın kullanılacağı nöbetin beynin neresinde ve nasıl başladığına bağlıdır.

İlaç tedavisinden sonuç alınmazsa vagus sinir stimülasyonu, diyet tedavisi ve split beyin ameliyatı (kallozotomi) yararlı olabilir.

İlaçla tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etken maddeleri şunlardır:

  • Valproik asit
  • Topiramat
  • Levetirasetam
  • Lamotrijin
  • Klonazepam
  • Klorazepat
  • Klobazam
  • Lorazepam
  • Rufinamid
  • Felbamat
  • Zonisamid

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.