Nöbet Tipleri

Jelastik Nöbetler

Kontrolsüz kahkaha veya kıkırdamaların görüldüğü nöbetlerdir. Kimi kaynakta “gelastik nöbetler” olarak geçmektedir. Beynin hipotalamus bölgesinde meydana gelen hamartom adı verilen bir lezyon sonucu meydana gelen nöbetlerdir. Bu lezyon konjenitaldır. Yani doğuştan gelen bir yapısal anormalliktir. Bu durumu tanımlamak için hipotalamik hamartom veya HH ifadesi kullanılır.

Gülme veya kıkırdama olması nedeniyle kişi mutlu olduğu düşünülebilir. Ancak kişi mutlu olduğu için gülmemektedir. Zamansız gülmeler nedeniyle uygun ortamda yanlış anlaşılmak ve eleştiri almak gibi endişeleri vardır. Nöbetler fokal veya fokal başlangıçlı nöbetlerdir. Yani beynin bir bölgesinde olur veya bir bölgesinden başlayıp beynin geneline yayılabilirler. Nöbetlerin başladığı yer hipotalamusdur.

Jelastik nöbetler her 3 çocuktan 1’inde görülür. Ortalama yaş 10 aylıktır. Genelde bebek uykuya dalacağı sırasında görüleceği gibi herhangi bir zaman diliminde görülebilir. Günde birçok kez görülebilir. 100’e kadar çıktığı raporlanmıştır.

Zamanla jelastik nöbetle beraber absans, atonik, tonik ve tonik nöbetlerden herhangi biri görülebilir veya jelastik nöbetlerin yerini bu nöbetler alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.